Enkle tiltak for å sove bedre – riktig belysning og nattlamper for barn

Mange nordmenn sliter med søvnvansker, og det er mange forskjellige grunner som kan ligge bak at det er vanskelig å sovne. Lamper, belysning og sollys er selvfølgelig ikke de eneste faktorene som påvirker søvnen din, men det er lurt å være klar over hvilken betydning lys faktisk har. Det gjelder både når du skal handle gardiner og eventuell nattlampe, barn setter ofte pris på en lyssvak nattlampe som likevel gir noe mulighet for å orientere seg når du våkner om natten.

Jo mindre lys om natten, desto bedre

Så lite lys som mulig kan uten tvil være en tommelfingerregel når du skal planlegge belysning og lysskjerming i soverommet. Det finnes selvfølgelig mange individuelle forskjeller når det gjelder søvn, men at lys henger sammen med nivået av melatonin er universelt. Melatonin kalles også for «søvnhormonet», og nivåene øker kraftig når det blir mørkt om kvelden.

Derfor er det viktig å legge til rette for dempet belysning om kvelden, kombinert med lyssvake lamper hvis du må stå opp om natten. På nett finner du et gigantisk utvalg nattlamper til både barn og voksne, se for eksempel https://www.lampegiganten.no/nattlys/ hos Lampegiganten. Lav lysstyrke er noe alle disse lampene har til felles. En nattelampe eller nattlys til et barnerom kan ha lyskilder som har en effekt på godt under én watt, ned til så lite som bare 0,2 W.

Flere ulike fordeler med en nattlampe

For de aller fleste voksne vil en nattlampe ha funksjon som orienteringsbelysning. Hvis du må stå opp om natten, er det greit at gulvet er svakt belyst – da blir det mye enklere å orientere seg. Alternativet er kanskje å slå på sterkere lamper, noe som faktisk til og med norske helsemyndigheter anbefaler å ikke gjøre. Sterkt lys er et klart signal til kroppen om at det er morgen, noe som kan gjøre det vanskeligere å sovne igjen.

For barn har en nattlampe til å begynne med selvfølgelig den samme funksjonen når det gjelder å kunne orientere seg. Det finnes også nattlamper med innebygget bevegelsesdetektor, noe som gjør at lampen slås på først når du står opp av sengen. Det kan også være praktisk på barnerom.

Dessuten kan en nattlampe være beroligende for barn som i utgangspunktet er mørkeredde. Det er ikke uvanlig blant mindre barn, og da kan en nattlampe være redningen. Nattlampen gjør at det ikke blir helt mørkt i rommet, samtidig som belysningen ikke er forstyrrende sterk. Dessuten kan den mentale effekten bidra til lettere innsovning, det er trygt å vite at nattlampen er der hvis eller når du våkner i løpet av natten.

Husk på nattlamper og svak belysning utenfor soverommet

En god nattlampe på soverommet kan være første trinn, men det er også lurt å huske på belysningen i gang, bad og andre rom. På bad og våtrom kan det være upraktisk med tradisjonelle nattlamper, men det kan eventuelt være mulig å dimme ned belysningen om kvelden. Da vet du at du ikke blir blendet hvis du går på badet i løpet av natten.